IMG-LOGO
Anasayfa Haberler En küçük kara delik
Haberler

En küçük kara delik

Mert Ulubay - 456 Görüntülenme 0 Yorum
IMG
Karakter boyutu :

NASA uzmanları, bugüne dek evrende gözlemlenen en küçük kara deliği tespit ettiklerini açıkladı.

Uzmanlar, J1650 adı verilen minik kara deliğin, Güneşin kütlesinden yaklaşık dört kat daha büyük ve geniş bir şehir boyutlarında olduğunu belirtiyor.

NASA'nın Goddard Uzay Merkezi'nden Nikolay Şaposnikov, bu kara deliğin "sınırları gerçekten zorladığını" söyledi.

Uzay bilimcilerin yıllardır, bir kara deliğin en fazla ne kadar "küçük" olabileceğini sorguladıklarını belirten Şaposnikov, yeni bulunan kara deliğin bu soruyu cevaplamak yolunda önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Şaposnikov, galaksilerin merkezinde bulunan büyük kara deliklerden daha "güçlü" olduğu tahmin edilen J1650'nin, "kendisine fazla yaklaşmaya cüret eden bir insanın vücudunu 'spagetti çubuğu' gibi uzatacak kadar büyük bir çekim gücü olduğunu" söyledi.

NASA uzmanları, inanılmaz biçimde, Albert Einstein'ın da yaptığı hesaplamalarla "Güneşten 3,8 kat büyük kütleye sahip olan bir kara deliğin ancak 24 kilometre çapı olacağını" öngördüğünü belirttiler.

Güneş sistemi dışında bugüne dek gözlemlenen en küçük kara delik olduğu belirtilen J1650'nin kütlesinin Güneş'ten 3,8 kat büyük ve çapının yaklaşık 24 kilometre olduğu belirtiliyor. Daha önce belirlenen en küçük kara delik olan GRO 1655-40, Güneşin yaklaşık 6,3 katı kütleye sahip.

Bilimadamları, J1650'den daha küçük bir sönmüş yıldızın, kara delik değil nötron yıldızı olacağını belirtiyor.

Etiketler:   

Yorumlar

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.