IMG-LOGO
Anasayfa Bilim 3 yeni balık türü keşfedildi
Bilim

3 yeni balık türü keşfedildi

Mert Ulubay - 2013-05-28 20:30:05 21888 Görüntülenme 0 Yorum
IMG
Karakter boyutu :

2 yeni tatlı su kefali ile 'Noktalı inci' balığı türü keşfedildi.

RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi araştırma ekibi, dünya bilim literatürüne girmemiş 2 yeni tatlı su kefali ile 'Noktalı inci' balığı türü keşfetti.

Balık türleri öğretim üyeleri Prof. Dr. Davut Turan, Prof. Dr. Güler Ekmekçi, Dr. Maurice Kottelat, Araştırma Görevlileri Esra Doğan, Cüneyt Kaya ve Salim Serkan Güçlü’nün Manyas Gölü ile Seyhan Nehri'nde yaptıkları çalışmalarla ortaya çıkarıldı. Türkiye’de bulunan ancak bugüne kadar dünya bilim literatürüne girmemiş 2 tatlı su kefaline, 'Squalius Adanaensis' ve 'Squalius Seyhanensis, 'Noktalı İnci' balığına da, 'Alburnoides Manyasensis' isimleri verildi.

“YENİ TÜRLER SAZANGİLLER FAMİLYASINA AİT”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan, keşfedilen yeni türlerin oldukça geniş bir dağılım alanına sahip olan 'Sazangiller' familyasına ait olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Sazangiller omurgalı hayvanlar içerisindeki en büyük familyalardan birisidir ve bu familya 220 cinse ait 2 bin 400’ün üzerinde tür ile temsil edilmektedir. Yeni türlerden Alburnoides Manyasensis, Manyas Gölü’nün drenajı olan Koca Çay’dan tanımlanmıştır. Türün ismi ilk bulunuş yeri olan Manyas Gölü’nden türetilmiştir. Bu tür Türkiye’nin endemik türlerindendir. Bilinen maksimum boyu 9,2 santimetredir. Squalius Adanaensis, Adana ilinde bulunan ve Seyhan Nehri’nin kolu olan Üçürge Çayı’ndan tanımlanmıştır. Bu tür de ülkemizin endemik türlerindendir. İsmi Adana ilinden türetilen Squalius Adanaensis’in bilinen maksimum boyu 18 santimetredir. Squalius Seyhanensis de, Kayseri'de, Seyhan Nehri’nin kolları Sarız, Zamantı ve Karagöz çaylarında tanımlanmıştır. İsmi Seyhan Nehri’nden türetilmiştir. Squalius Seyhanensis’in bilinen maksimum boyu 30 santimetre civarındadır.”

 

gerçekgundem.com

Etiketler:   

Yorumlar

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.