IMG-LOGO
Anasayfa Bilim 40 yıllık rekor Mars'ta kırıldı
Bilim

40 yıllık rekor Mars'ta kırıldı

Mert Ulubay - 2013-05-23 21:16:34 14793 Görüntülenme 0 Yorum
IMG
Karakter boyutu :

Opportunity 2 astronotun rekorunu egale etti.

ntvmsnbc - Mars’ta dokuz yıldır keşif ve deney görevi sürdüren altı tekerli Opportunity, dün 80 metre daha ilerleyerek, Kızıl Gezegen’de kat ettiği toplam mesafeyi 35.760 kilometreye çıkardı. Opportunity böylece, Apollo 17 astronotları Eugene Cernan ve Harrison Smith’in Aralık 1972’den bu yana elinde tuttuğu rekoru tarihe gömdü. İki astronot, Ay’ın yüzeyinde 35.744 kilometre yol kat etmişti.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görevli olan ve Opportunity ekibinde yer alan Jim Rice, “Bir yer keşif aracının bu rekorunu kırmasını bekliyorduk ve meşaleyi Opportunity’nın taşımasından mutluluk duyuyorum” dedi.

Opportunity, her ne kadar NASA’nın 40 yıllık rekorunu kırmış olsa da, ‘Dünya dışında en çok yol kat eden uzay aracı’ unvanını uluslararası alanda alabilmesi için birkaç yüz metreyi daha geride bırakması gerekiyor.

Uluslararası alandaki rekor, 1973 yılında Ay’a inen Sovyet Rusya’ya ait Lunokhod 2 uzay aracına ait. Lunokhod 2, Ay yüzeyinde kat ettiği 37 kilometrelik mesafeyle, halen Dünya dışında en çok yol alan insan yapımı uzay aracı olma uvanına sahip.

İNCELEMEYE DEVAM 

Mars ekvatorunun iki derece güneyinde yer alan Meridiani Planum düzlüğünde yer alan Oppotunity, Lunokhod 2’nin rekorunu kırmaya çok yakın.

İkizi olan Spirit 2010 yılında Dünya’ya sinyal göndermeyi kesen Opportunity, Endeavour kraterinin kenarında yer alan düzlükte, “Cape York” adı verilen alanı inceliyor.

Discovery News’in haberine göre, bulunduğu noktadan 2.2 kilometre uzaklıktaki “Solander Point” adı verilen yeni keşif alanına ilerlemekte olan Opportunity, yolda bir aksilikle karşılaşmazsa, kırılması güç bir rekora daha imza atacak.

NASA, Opportunity’nin birkaç hafta içinde Lunokhod 2’yi geride bırakmasını bekliyor. Opportunity’nin ikizi Spirit ise 7.7 kilometre mesafe kat ettikten sonra Gusev Krateri’nde devre dışı kalmıştı.

Etiketler:   

Yorumlar

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.