IMG-LOGO
Anasayfa Bilim Pluton'un uydusu Uzay Yolu'nun 'Vulcan'ı mı?
Bilim

Pluton'un uydusu Uzay Yolu'nun 'Vulcan'ı mı?

Mert Ulubay - 2013-02-26 20:19:58 10764 Görüntülenme 0 Yorum
IMG
Karakter boyutu :

Pluton'un 2011 ve 2012'de keşfedilen iki uydusuna isim bulmak için yapılan bir oylamayı "Vulcan" kazandı.

Uydular P4 ve P5 olarak anılıyor."Neden Vulcan?" sorusunun yanıtı televizyon dizisi oyuncusu Leonard Nimoy’in oylama sonucuna verdiği "mantıklı" tepkisinde gizli.

Türkiye’de televizyon yayınları 1960’ların sonlarında başladı; izleyen yıllarda siyah beyaz ekranların ilgili çeken ABD yapımı dizilerinden biri de Uzay Yolu’ydu.Uzay Yolu, Enterprise adındaki özel tasarım ve hızlı gemisindeki mürettebatın uzay maceralarını konu alıyor, daha sonra yeni dizilere esin kaynağı oluyordu.Senaryodaki mürettebat üyelerinden Vulcan gezegenli bilim uzmanı Mr. Spock’u Leonard Nimoy canlandırıyordu, kulağı ve yüz yapısı herkesten farklı, boyunla omuz arasındaki kaslara bastırdığında bayıltma gücüne sahip bir mantık düşkünü, duygu yoksunuydu.Uluslararası Astronomi Birliği 2006 yılında aldığı bir karar nedeniyle uzay bilimciler arasında büyük tartışma yarattı.BBC Türkçe’nin de o günlerde tıklayın Pluton’u kaybettik başlığıyla duyurduğu haber, Pluton’un ’’cüce gezegen’’ ilan edildiğini aktarıyordu.’İsmi biz belirleriz’ 2010 ve 2011 yıllarında Pluton’un bulunan iki uydusuna ad bulmak için Seti enstitüsü tarafından yapılan oylamanın sonuçları şimdi Uluslararası Astronomi Birliği IAU’ya gönderilecek.IAU, uzaydaki isimleri Uzay Yolu hayranlarının değil, uzay bilimcileri biraraya getiren kuruluşun belirlediğini duyurdu.Seti’nin yaptığı oylamada 50 isim sunuldu. Vulcan ismini Uzay Yolu mürettebatının kaptanı James Kirk’ü canlandıran William Shatner aday gösterdi.450 bin kişinin katıldığı oylamada, Vulcan en yakın rakibi ’’Cerberus’’tan 50 bin daha fazla oy aldı.Cerberus, Yunan mitolojisinde ’’yeraltı dünyasının kapılarını bekleyen çok başlı köpek.’’İsim adayları IAU’ye gönderiliyor, ama haberlere bakılırsa oylamaya katılanları bir hayal kırıklığı bekliyor olabilir. (kaynak: bbc) 

Uydular P4 ve P5 olarak anılıyor."Neden Vulcan?" sorusunun yanıtı televizyon dizisi oyuncusu Leonard Nimoy’in oylama sonucuna verdiği "mantıklı" tepkisinde gizliTürkiye’de televizyon yayınları 1960’ların sonlarında başladı; izleyen yıllarda siyah beyaz ekranların ilgili çeken ABD yapımı dizilerinden biri de Uzay Yolu’ydu.

Uzay Yolu, Enterprise adındaki özel tasarım ve hızlı gemisindeki mürettebatın uzay maceralarını konu alıyor, daha sonra yeni dizilere esin kaynağı oluyordu.

Senaryodaki mürettebat üyelerinden Vulcan gezegenli bilim uzmanı Mr. Spock’u Leonard Nimoy canlandırıyordu, kulağı ve yüz yapısı herkesten farklı, boyunla omuz arasındaki kaslara bastırdığında bayıltma gücüne sahip bir mantık düşkünü, duygu yoksunuydu.

Uluslararası Astronomi Birliği 2006 yılında aldığı bir karar nedeniyle uzay bilimciler arasında büyük tartışma yarattı.

BBC Türkçe’nin de o günlerde tıklayın Pluton’u kaybettik başlığıyla duyurduğu haber, Pluton’un ’’cüce gezegen’’ ilan edildiğini aktarıyordu.

’İsmi biz belirleriz’ 2010 ve 2011 yıllarında Pluton’un bulunan iki uydusuna ad bulmak için Seti enstitüsü tarafından yapılan oylamanın sonuçları şimdi Uluslararası Astronomi Birliği IAU’ya gönderilecek.

IAU, uzaydaki isimleri Uzay Yolu hayranlarının değil, uzay bilimcileri biraraya getiren kuruluşun belirlediğini duyurdu.

Seti’nin yaptığı oylamada 50 isim sunuldu. Vulcan ismini Uzay Yolu mürettebatının kaptanı James Kirk’ü canlandıran William Shatner aday gösterdi.

450 bin kişinin katıldığı oylamada, Vulcan en yakın rakibi ’’Cerberus’’tan 50 bin daha fazla oy aldı.

Cerberus, Yunan mitolojisinde ’’yeraltı dünyasının kapılarını bekleyen çok başlı köpek.’’

İsim adayları IAU’ye gönderiliyor, ama haberlere bakılırsa oylamaya katılanları bir hayal kırıklığı bekliyor olabilir. (kaynak: bbc)

Etiketler:  uzay yolu  pluton 

Yorumlar

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.